Zeamă de poame (ciorbă de post din fructe uscate)

Zeamă de poame (ciorbă de post din fructe uscate)

Se pun la fiert perele și poamele (prunele) uscate și se mănâncă cu ptită (pâine) de mălai. Este o mâncare pentru zilele de post. Vezi rețeta

Azâma de post

Azâma de post

Se frământă un aluat din făină de pârgă (boabele de porumb proaspăt cules se prăjesc și apoi se macină), apă și sare. Nu se lasă nici la... Vezi rețeta

Zeamă  de mazăre (ciorbă de fasole), napi și morcovi, de post

Zeamă de mazăre (ciorbă de fasole), napi și morcovi, de post

Se pune mazărea (fasolea) la înmuiat peste noapte, apoi se pune la fiert în apă rece. Când e aproape fiartă mazărea, se pun în oală morcovi t... Vezi rețeta

Zeamă de picioci (ciorbă de cartofi), de post

Zeamă de picioci (ciorbă de cartofi), de post

Cartofii se curăță și se taie cubulețe. Ceapa se taie mărunt. Într-o oală se pune ulei, ceapa și morcovii roştăluițî (rași pe răzătoar... Vezi rețeta

Zeamă  de  legume (ciorbă de legume), de post

Zeamă de legume (ciorbă de legume), de post

Se curăță și se taie mărunt una-două cepe, câțiva cartofi, pătrunjel, doi-trei morcovi, o gulie mai mică. Se taie o căpățână de varză,... Vezi rețeta

Cureti cu zeamă (ciorbă de varză), de post

Cureti cu zeamă (ciorbă de varză), de post

Se taie varza dulce și se fierbe în apă cu un pic de sare și o crenguţă de cimbru. Când varza este fiartă se face un rântaş care se pune în... Vezi rețeta

Prăjitură cu mere (de post)

Prăjitură cu mere (de post)

Pentru aluat: 10 linguri de zahăr, 10 linguri de ulei, 19 linguri apă, o linguriță de bicarbonat de amoniu dizolvată în oțet, făină cât cupr... Vezi rețeta