Turta ”Ileana”

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Desert
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Comunitatea Ucraineană
  • Autor rețetă: Ileana Botoș, Apșa de Jos (Lower Apsa), 57 ani, Ucraina ( Ukraine)

Distribuie:

Preparare

Pentru aluat
7 ouă
150 g de mnere colb (zahar pudră),
Vanilie
2-3 linguri de groștior (smântână),
un praf de copt
zeamă de lămâie
150 g de fărină (făină)
Pentru umplutură
o ceașcă de rahat
alune de pădure
100 g de stafide
Lichior
două pleuri de mnere (200 gr zahar)
două lingurițe de cavei (cafea)
un pleu de farina (100 gr făină)
Crema
7 pleuri de groștior (700 gr smântână)
vanilie
mnere (zahăr)
Se separă gălbănușurile de albușuri. La gălbenușuri se adaugă mnerea colb (zahărul pudră) și vanilia. Se bat bine. Se adaugă apoi făina, lingurile de groștior (smântână), praful de copt stins cu zeamă de lamaie. Se amestecă bine. Aluatul se împarte în două. Se coc turtele într-o tepșe (tavă) unsă cu oloi (ulei) si pospăietă (presarată) cu un pic de făină. Peste albușuri se pune un pic de sare, două pleuri de mnere (200 g zahăr). Se bat cu mixerul până se fac spumă. Peste spuma obținută se pun două lingurițe de cavei (cafea), încă un pleu de făină, rahatul cu alune demicat mânănțoc (tăiat mărunt) și un pahar de stafide, înmuiate în apă cu lichior, o jumătate de ceas (oră). Compoziția obținută se coace, în tepșe (tavă), timp de 20-30 minute.
Groștiorul (smântâna), vanilia și mnerea (zahărul) se bat bine până se obține o cremă. Turtele răcite se umplu cu crema obținută. Turta din albușuri se pune la mijloc. Deasupra se unge cu cremă, se pune glazură de ciocolată si se dă la rece.