Supă de roșii cu orez

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Supe
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Valea Tisei
  • Autor rețetă: Țînțaș Stela Varvara, Sighetu Marmației

Distribuie:

Preparare

1,5 kg de roșii bine coapte sau 1 l suc de roșii gros sau 2 borcane/ cutii de roșii în bulion de câte 400 g
50 g orez
2 morcovi
2 cepe
200 g țelină rădăcină
1 ardei gras
câteva fire de țelină verde, daca aveți
1 bucată păstârnac sau pătrunjel rădăcină, daca aveți
2-3 linguri de ulei
mărar și pătrunjel verde
sare
piper
Legumele, în afară de roșii, se curăță și se taie bucăți: morcovul, țelina și păstârnacul se taie bare mari, ceapa se taie în 4, ardeiul fâșii mari. Roșiile proaspete se dau pe răzătoare. Se pun 3 l de apă în oală și se adaugă ceapa, ardeiul și rădăcinoasele. Se pune capacul și se lasă să fiarbă cam 20 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Se verifică acum legumele daca sunt fierte bine și, daca mai e nevoie, se lasă să mai fiarbă puțin. Se adaugă acum roșiile date pe răzătoare sau sucul de roșii, uleiul, orezul spălat, frunzele de țelină verde și 1 lingură rasă de sare. Se lasă să fiarbă, la foc mic, cam 15-20 de minute din momentul în care a dat în clocot. Se potrivește gustul de sare și piper și se mai lasă să dea 2-3 clocote. Se stinge focul și acum se spală și se taie verdeață, se pune deasupra cam la 10 minute după ce s-a oprit focul. Se pune capacul și se lasă să se odihnească 20 de minute înainte de servire.