Despre rețetă
- Categorie rețetă: Fel principal
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Comunitatea Ucraineană
- Autor rețetă: Prof. Rahovan Veronica Maria, 42 ani, Repedea
Distribuie:
Preparare
250 g. ciuperci uscate,
o ceapă mijlocie tăiată mărunt,
ulei pentru prăjit.
3-4 linguri de făină,
250 ml de zeamă de varză murată (moare)
200 ml apă (opțional)
o linguriță de sare.
o linguriță de piper.
Punem ciupercile uscate la înmuiat cam o oră, după care, schimbăm apa și în apa curată punem la fiert cam o jumătate de oră. Într-o cratiță punem uleiul și ceapa tăiată mărunt la prăjit. Peste ceapa prăjită, adăugăm ciupercile fierte. După gust vom adăuga sare și piper. Vom amesteca, după care vom adăuga 3-4 linguri de făină și așa se va forma un sos grosuț, în care vom turna zeama de la varza murată, care va da un gust deosebit un pic acrișor. Dacă sosul este prea gros putem să mai adăugăm o cană de apă. Vom lăsa câteva minute pe foc mic si vom amesteca continuu.
Sosul de ciuperci (ГРИБЛЯНКА), este o rețetă veche ucraineană, care este nelipsită de pe masa creștinilor în seara de Crăciun, care se servește ca atare sau împreună cu o garnitură de legume sau alte rețete de post.
