Ruladă cu nuci (Beigli)

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Desert
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Comunitatea Evreiască
  • Autor rețetă: Ileana Dobrin, 68 ani, Sighetu Marmației

Distribuie:

Preparare

2 ouă
½ kg făină
250 g unt
100 ml lapte
1 lingură de zahăr
2 g drojdie
unt pentru uns tava
Umplutura:
400 g nuci
350 g zahăr
100 g stafide
coaja unei lămâi
un praf de vanilie
dulceață
Drojdia se dizolvă în lapte călduț și îndulcit și se amestecă cu făina. Se adaugă două gălbenușuri, laptele, untul, zahărul, puțină sare. Se obține un aluat potrivit de tare. După ce s-a frământat bine, se lasă la dospit. Se împarte în patru părți egale și se lasă să se mai odihnească o jumătate de oră. Se întinde câte o foaie subțire care se umple cu nucile măcinate amestecate cu zahăr, coaja rasă a unei lămâi, zahăr vanilat, stafide și dulceață, apoi se rulează. Într-o tavă unsă cu unt se pun rulăzile formate. Se coace la foc potrivit. Este o prăjitură care se pregătește de Purim.