Rakottkáposzta - ”Musaca” de varză murată

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Fel principal
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Comunitatea maghiară
  • Autor rețetă: Kalmar Elisabeta Veronica, 58 ani, Sighetu Marmației, 2021

Distribuie:

Preparare

1kg de varză murată fâșii
300 gr orez
1kg de pulpa de porc
2 fire de carnat
1 kg de costiță
0.5 l de smântână de casă

Se spală orezul și se pune la fiert. Se spală bine pulpa de porc și se taie bucățele potrivite. Într-o cratiță se pune ulei, se taie o ceapă mare mărunt, se adaugă carnea, sare și piper, boia după gust și se lasă să fiarbă tocănita până scade și rămâne un sos consistent. Se taie coastele mărunt, carnații asemenea și se pun la fiert. Într-o altă cratiță, se pune ulei, se adaugă varza și la foc amestecând tot timpul, se călește bine varza. Când toate acestea sunt fierte, se ia orezul, se stecoară și se lipezește, apoi se lasă să se scurgă.

Într-o cratiță adâncă, se pune un pic de ulei la fund și primul strat de varză călită, peste se așează carnați și coaste, apoi orez, apoi tocăniță. Acest mod de așezare se repetă până se epuizează stocul de preparate. După ce cratița este plină, se acoperă cu smântână și în cuptorul preîncălzit se pune cratița și la foc mic. Se lasă conținutul o oră, o oră și jumătate până se rumenește.