Despre rețetă
- Categorie rețetă: Desert
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Valea Izei
- Autor rețetă: Boroica Ioan, Glod, 58 ani
Distribuie:
Preparare
Se culeg fructele și se usucă. Uscarea se făcea în uscători, care erau construcții din piatră, de aproximativ 4 pe 2 metri, cu pereții din interior unși cu lut, cu o ușă din lemn situată central. În interior se așezau lese (împletituri din nuiele de răchită) pe un sistem de grinzișoare din lemn. Sub construcție, la nivelul solului, era construit un cuptor semirotund unde se făcea focul pentru a încălzi uscătoarea. Cuptorul era închis la un capăt, iar hornul se afla pe peretele opus gurii de foc. Când uscătoarea se considera suficient de încălzită, se puneau fructele (pere, prune, mere), întregi sau tăiate. Se închidea ermetic uscătoarea și se lăsau la uscat 1-2 zile. După ce erau uscate se puneau în săculețe de pânză și se păstrau la rece. Fructele, spălate și fierte, constituiau supele pentru zilele de post sau erau folosite la acrirea ciorbelor.
