Despre rețetă
- Categorie rețetă: Desert
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Comunitatea maghiară
- Autor rețetă: Kalmar Elisabeta Veronica, 58 ani, Sighetu Marmației, 2021
Distribuie:
Preparare
Pentru început se vor decoji 8 mere ionatan. Se scobește mijlocul merelor suficient de adânc să fie loc pentru umplutură. se face un sirop dintr-o cană de zahăr și 2 căni de apă și un baton de vanilie. Când siropul începe să fiarbă, se pun merele în conținut și se acoperă cu un capac și la foc mic și se lasă până merele sunt moi.
Pe un platou ușor adânc, se scot merele fierte, iar siropul se lasă să fiarbă până se îngroașă și devine lipicios, apoi se toarnă între mere pe platou. Orificiile din mere vor fi umplute cu gem de căpșuni. Din 3 gălbenușuri cu un pic de sare și 5 linguri de zahăr se amestecă foarte bine până conținutul începe să se deschidă la culoare (să fie spumoasă). Se adaugă o lingură de faină și semințele dintr-un baton de vanilie și o jumătate de litru de lapte, apoi se pune la fiert. Amestecând continuu, fierbem până obținem o cremă suficient de groasă. Se lasă un pic să se răcească și se toarnă pe siropul dintre mere. Din 3 albușuri, o cană de zahar și un vârf de cuțit de praf de copt și o linguriță de zeamă de lămâie pe aburi se bate o spumă tare și groasă. Când spuma este gata se împarte spuma pe fiecare dintre mere, pe post de capac și se servește rece. Este o combinație de arome și un desert răcoritor.
