Despre rețetă
- Categorie rețetă: Fel principal
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Comunitatea Evreiască
- Autor rețetă: Iosef Ștrul Tenenbau, 75 ani, Sighetu Marmației
Distribuie:
Preparare
Grăsime și piele de gâscă
Grăsimea se taie în pătrate de 7-8 cm. Se crestează suprafața cu un cuțit, în formă de X sau zăbrele. Pielea se crestează la mijloc. Prin acel orificiu se scurge grăsimea din jumări în timpul prăjirii, iar jumările vor fi deosebit de crocante. Într-o cratiță se așază cubulețele de grăsime și un pahar cu apă rece. se acoperă cratița cu un capac. Se lasă la fiert la foc potrivit, amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Când apa a scăzut și jumările încep să se rumenească se verifică dacă sunt făcute. Se lovește cu lingura de lemn suprafața jumărilor, iar când par că pocnesc se vor lua de pe foc. Jumările fierbinți se stropesc cu apă rece, apoi se acoperă cratița. După ce s-au mai răcit se scot jumările cu o paletă cu găuri. Se pun într-o strecurătoare, se presează cu o lingură de lemn până iese untura din ele, apoi se așază într-o farfurie. Se acoperită farfuria și se lasă la răcit. Untura se toarnă în borcane cu capac. După ce s-a răcit bine se păstrează la rece.
