Despre rețetă
- Categorie rețetă: Desert
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Comunitatea Evreiască
- Autor rețetă: Marincean Alina, Sighetu Marmației, 40 ani
Distribuie:
Preparare
8 gălbenușuri + 2 ouă
12 linguri zahăr
15 linguri ulei
1 praf de sare
1 lingură rom
făină cât cuprinde
2 gălbenușuri pentru uns prăjitura
ulei pentru uns tava
Umplutura:
250 g nuci măcinate
250 g miere
250 g zahăr
apă
Pe foc mic se amestecă ouăle, zahărul, uleiul, făina, sarea și romul. Din ouăle frecate cu un praf de sare, zahăr, ulei, rom și făină se face un aluat care se lasă să se odihnească aproximativ o oră. Se întinde apoi o foaie din care se decupează cu paharul forme rotunde. Se pregătește umplutura din nuci măcinate, miere și zahăr amestecându-le pe aragaz, la foc mic. Când este gata umplutura, se ia cratița de pe foc și se răstoarnă compoziția pe o planșetă de lemn. După ce s-a răcit se fac triunghiuri mai mici care se așează pe rondelele din aluat. Se lipesc ușor cu degetele în formă de trigon. Se unge o tavă cu ulei. Se așează în tavă triunghiurile formate, care se ung deasupra cu gălbenuș. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Este o prăjitură specifică de Purim.Se amestecă pe foc mic ingredientele de mai sus.Se frământă un aluat din ouăle frecate cu un praf de sare, zahăr, ulei, rom și făină. Se lasă să se odihnească aproximativ o oră, apoi se întinde o foaie din care se decupează cu paharul forme rotunde. Umplutura se face din ingredientele de mai sus amestecându-le pe aragaz, la foc mic. Când este gata umplutura, se ia cratița de pe foc și se răstoarnă compoziția pe planșetă, iar după ce s-a răcit se fac triunghiuri mai mici care se așează pe rondelele din aluat. Se lipesc ușor cu degetele în formă de trigon. Se așează în tava unsă cu ulei, se ung deasupra cu gălbenuș și se dau la cuptor, la foc potrivit.
