Holopți (sarmale) pentru nuntă

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Fel principal
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Valea Tisei
  • Autor rețetă: Ileana Stan, 75 ani, Săpânța

Distribuie:

Preparare

Holopții (sarmale) se făceau din cureti morat, cureti acru (varză murată). Varza murată se scoate de vineri după masă din ton (butoi), se desfac căpățânile, se pune la desărat cu apă rece și sâmbăta dimineața se mai pune o dată în apă. Se spală orezul. Se pune într- o oală de 50 de littri de holopți (sarmale) cam șapte kilograme de carne, cel puțin două kilograme de slănină, de nu trei, ca să fie grase, că la varză trebuie grăsime multă, și două kilograme de ceapă, ardei. Punem ceapă și călită și ceapă verde și tiperi (piper). Se pune și poprică (boia). Se fac holopții (sarmale) și se pun în oală la fiert, pe o plită, pă badog. Era o tablă mare de badog care se punea pe un cuptor făcut din piatră, de teglă de care ce o avut. În oală se pune și o sticlă de ulei ca să fie holopții (sarmalele) mai grași, mai buni. Se pune afumătură între sarmale, înăuntru oalei: coaste, cârnați, care cum și ce-o avut. Se făceau 5-6 oale de câte 50 de litri.