Despre rețetă
- Categorie rețetă: Fel principal
- Tip rețetă: Rețetă
- Zonă rețetă: Comunitatea Ucraineană
- Autor rețetă: Prof. Rahovan Veronica Maria, 42 ani, Repedea
Distribuie:
Preparare
Este o rețetă tradițională ucraineană, care se prepară în zi de post.
Ingrediente pentru aluat:
- Făină – 0,5 kg.
- Ulei – 3-4 linguri
- Apă – 250 ml.
Ingrediente pentru umplutură
- Cartofi – 500 g.
- O ceapă medie,
- Ulei pentru călit.
- Boia dulce (facultativ).
Ingrediente pentru varza călită:
- O ceapă medie,
- Ulei pentru prăjit,
- O varză medie răzăluită.
Pentru început, vom pune la fiert cartofii cu o linguriță de sare. Tăiem ceapa cuburi mici și o călim până obținem o culoare aurie. Punem după gust: sare, piper și boia dulce. Pregătim piureul adăugând ceapa călita și amestecăm bine. Pregătim aluatul, într-un bol amestecăm făina, sarea, uleiul și apa. Frământăm cam 5 minute până obținem un aluat moale, care nu se lipește de mâini. Îl acoperim cu o folie și lăsăm să se odinească cam 30 minute. Răzăluim varza, punem o ceapă la călit și peste punem varza răzăluită și călim până devine moale. Potrivim cu sare și piper după gust. Împărțim aluatul în două, luăm câte o bilă și întindem aluatul cam de 2 mm. Decupăm aluatul cu un pahar și formăm discuri. Luăm forma pentru colțunași, punem o jumătate de lingură de umplutură și așezăm la mijlocul formei, după care apăsam forma și se formează colțunașii. Punem o oală cu apă la clocotit un o lingură de sare. Fierbem colțunașii cam 5-6 minute sau până când se ridică la suprafață. Vom încorpora colțunașii cu varza călită.
Este o rețetă delicioasă și sănătoasă de post, care s-a păstrat în localitățile ucrainene. Vă recomand s-o încercați, cu siguranță o să va placă.
