Coleșă (mămăligă) cu ulei din sâmburi de dovleac

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Fel principal
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Valea Izei
  • Autor rețetă: Boroica Ioan, Glod, 58 ani, 58 ani

Distribuie:

Preparare

Se face o mămăligă: se pune apă la fiert cu sare, se pune făina de mălai (de moară) compact, în mijlocul ceaunului și se lasă la fiert 5-10 minute. Se taie cu mestecăul (lingura de lemn) la mijloc și se lasă să fiarbă în continuare încă 5-10 minute. Apoi, se mestecă până când se desprinde mămăliga de pereții ceaunului și nu rămân boți (cocoloașe). Uleiul, după ce era adus de la presă, se fierbea pentru sterilizare și se depozita în vase de sticlă, la rece. În uleiul încins (untură) se călește ceapă tăiată mărunt sau usturoi. Se mănâncă cu mămăliga caldă.