Caș cu groștior (zământită)

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Fel principal
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Valea Izei
  • Autor rețetă: Boroica Ioan, Glod, 58 ani

Distribuie:

Preparare

Se face o mămăligă: se pune apă la fiert cu sare, se pune făina de mălai (de moară) compact, în mijlocul ceaunului și se lasă la fiert 5-10 minute. Se taie cu mestecăul (lingura de lemn) la mijloc și se lasă să fiarbă în continuare încă 5-10 minute. Apoi, se mestecă până când se desprinde mămăliga de pereții ceaunului și nu rămân boți (cocoloașe). Se pune laptele nefiert la smântânit într-o cantă de lut, opărită, în prealabil, cu apă fierbinte și unsă un pic cu smântână acră. Se lasă la fermentat, nu în apropierea unei surse de căldură, și se acoperă cu un capac. După ce se termină smântânirea, se ia groștiorul (smântâna) de deasupra și laptele se pune la scopt (coagulat) pe sobă la căldură, dar nu pe flacără. După ce se coagulează cașul, se stoarce într-o strecurătoare. Se amestecă cu groștiorul (smântâna) și se sărează după gust. Se mănâncă cu mămăliga caldă.