Carne prăjită în untură (Carne conservată în unsoare)

Despre rețetă

  • Categorie rețetă: Fel principal
  • Tip rețetă: Rețetă
  • Zonă rețetă: Valea Izei
  • Autor rețetă: Bledea Maria, 78 ani, Vadu Izei

Distribuie:

Preparare

Carnea de porc crudă se sărează bine și se lasă câteva zile la rece. Apoi se afumă împreună cu cârnații și costițele câteva zile. Pentru a obține untură se prăjesc bucăți de slănină tăiate mărunt. Se amestecă mereu, până se topește slănina. Jumările obținute sunt scoase cu paleta și puse deoparte. De-asemenea și bucățile de carne, cârnați și costiță se prăjesc în untura încinsă. După ce carnea se răcește, se așază alternativ carne afumată și cârnați afumați în găleți de tablă cu capac sau, cel mai frecvent, în cazane de tablă (acelea în formă de trunchi de con). Nu se înghesuie, pentru a nu se rupe și pentru a putea fi scoase ușor, bucăți întregi, pentru consum. E important ca untura să acopere cât mai bine conținutul, să nu intre aer. Când doreau să scoată carnea, dădeau deoparte untura de la suprafață, apoi o așezau bine la loc cu lingura, cât mai etanș. Este o metodă tradițională de conservare a cărnii de porc. Carnea de porc astfel conservată este ideală pentru a fi folosită ca atare alături de mâncăruri pe bază de cartofi, varză sau fasole, sau se poate folosi la gătit alte rețete. Carnea și cârnații în untură se consumă ca atare sau se folosesc pentru alte preparate. Untura se poate folosi la gătit.